maandag 28 januari 2008

Gemene truck: de verborgen nofollow tag

Een groeiende groep directories of aan directories verwante websites zoals catalogie maakt gebruik van de nofollow tag zonder dit aan de linkpartners te melden.


Op dergelijke websites worden bezoekers uitgenodigd zich aan te melden voor een linkuitwisseling, maar de link in de directory wordt voorzien van de nofollow tag, zodat zoekmachines deze link niet gebruiken. Het gevolg is dat de directory een eenzijdig link krijgt en daar in praktijk niets voor terugdoet, behalve het plaatsen van een waardeloze link.


Deze manier van doen is aantrekkelijk voor directories, omdat eenzijdige links over het algemeen waardevoller worden geacht voor het verhogen van de pagerank dan reciproke links (ofwel linkuitwisseling tussen twee sites.)


Als beide linkpartners op de hoogte zijn van de nofollow tag, dan is er niets aan de hand. De bezoeker weet dan, dat zijn link waardeloos is voor zijn pagerank en heeft andere redenen om toch deel te nemen aan een linkuitwisseling. Er zijn echter nogal wat sites die niet aan hun linkpartners doorgeven dat hun links voorzien zijn van een nofollow tag. Om die sites te ontmaskeren is er een heel aardige tool voor de gebruikers van Firefox met developerstool. Download en installeer de developers tool.


Kopieer onderstaande code in een nieuw CSS-bestand. Je kunt heel eenvoudig CSS-bestanden maken met Windows kladblok door gewoon de opgeslagen bestanden te bewaren met de extensie .css in plaats van .txt

a[rel="nofollow"]
{
background-color: red !important;
color: white !important;
font-weight: bold !important;
text-decoration: none !important;
}


a[rel="external nofollow"]
{
background-color: red !important;
color: white !important;
font-weight: bold !important;
text-decoration: none !important;
}


Vervolgens kun je in de net gedownloade developers werkbalk van Firebox via de button 'CSS' --> 'Add user stylesheet' het gemaakte CSS bestand selecteren. Links met de nofollow tag zullen in witte letter met een rode achtergrond oplichten.


Deze functie werkt alleen voor de site die op dat moment in de browser is. Bij elke gelade pagina moet je de sylesheet opnieuw activeren. Wie dat te veel werk vindt, kan deze stylesheet altijd actief laten zijn. Dat betekent wel dat je altijd alle nofollowtags in het rood ziet en dat is geen genot voor het oog. Wie dat wil moet de net gemaakte stylesheet opslaan als: C:\Documents and Settings\{gebruikersnaam}\
applicationdata\Mozilla\Firefox\Profiles\
{willekeurigetekens}.default\chrome\userContent.css
Firefox zal nu deze extra stylesheet automatisch downloaden en altijd alle links met nofollow tags rood en wit laten oplichten.

Geen opmerkingen: