zondag 20 januari 2008

Nieuwe trends: catalogie

Het belang van directories voor een hoge positie in de zoekresultaten is aan het afnemen. Omdat iedereen vrij gemakkelijk zijn site in een grote hoeveelheid directories kan plaatsen, is het weinig onderscheidend. Relevante links zijn daarom steeds belangrijker aan het worden. Relevante links zijn links vanuit een website die over hetzelfde onderwerp gaat.

De nieuwste trend is daarom een website die een hele pagina wijdt aan één site in plaats van slechts een link te plaatsen al dan niet voorzien van enig commentaar. Een voorbeeld van zo'n directory is: www.aboutus.org (opgenomen in de Nederlandse zoekmachine vriendelijke directory lijst). Nieuwe initiatieven schieten als paddestoelen de grond uit, zoals: nieuweblogs.blogspot.com.

Net als in directories is het mogelijk om je site gratis aan te melden. Aboutus verwacht geen tegen prestatie, maar is gebouwd volgens het wiki pricipe, zodat iedereen de pagina kan veranderen.

Het bekendste voorbeeld van een catalogus is echter blogcatalog (www.blogcatalog.com). Deze site kan een aardige manier zijn om aan bezoekers voor je site te komen, maar is onbruikbaar voor het verhogen van de pagerank, omdat alle links voorzien zijn van de nofollow tag. Wat betekent dat zoekmachines de links niet gebruiken om de site te indexeren.

Overigens is het gebruik van de nofollowtag nog al wisselend bij verschillende zoekmachines. In dit artikel kun je een overzicht vinden het gedrag van de verschillende zoekmachines.

Geen opmerkingen: