donderdag 28 februari 2008

Kunnen slechte links je ranking in de SERP beïnvloeden?

De positie in de SERP (search engine result page) is afhankelijk van meer dan 100 factoren en het belang van de factoren wordt geregeld herzien. Officieel beweert Google dat slechte links naar een site de ranking van de site niet zullen beïnvloeden. Op de links naar je website heb je immers geen invloed.

Toch hebben slecht links (slecht in de ogen van Google) invloed op je ranking. Een site zal niet volledig verdwijnen uit de SERP (geband worden) maar kan wel stevig dalen en een daling van 2 pagina's (van de eerste naar de derde) zal een zeer groot effect hebben op de bezoekers aantallen.

Slechte links zijn niet perse links van de bekende linkfarms. Ook links van heel nieuwe website worden door Google slecht gewaardeerd en als dit websites zijn op gratis subdomeinen, zoals Googles eigen blogspot.com kan dit bestraft worden met een daling in de zoekresultaten.

Van belang is dat de links relevant zijn. Links vanaf een niet relevant weblog op een gratis subdomein zullen vrijwel zeker je ranking negatief beïnvloeden. Dit geldt niet voor stabiele websites met een groot aantal backlinks, omdat andere factoren de negatieve effecten teniet doen. Maar jonge sites met weinig backlinks kunnen veel schade ondervinden van slechte links.

Geen opmerkingen: